Salt la conținutul principal

Suspendarea de drept a contractului individual de munca

Suspendarea de drept a contractului individual de munca reprezinta o masura automata prevazuta de legislatia muncii din Romania, intervenind in anumite situatii specificate clar de lege. Aceasta suspendare nu necesita acordul prealabil al angajatorului sau al salariatului, fiind o masura obligatorie in conformitate cu reglementarile legale.

Articolul 50 din Codul muncii detaliaza aceste circumstante, asigurand protectia drepturilor salariatilor si stabilitatea juridica a relatiilor de munca. In cele ce urmeaza, vom explora principalele situatii in care contractul individual de munca se suspenda de drept si implicatiile acestora pentru angajatori si salariati.

Art. 50. [suspendarea de drept]
Contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporara de munca;
c) carantina;
d) exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel;
e) indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat;
f) forta majora;
g) in cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala;
h) de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele,autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei.Daca in termen de 6 luni salariatul nu si-a reinnoit avizele,
autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei, contractul individual de munca inceteaza de drept;
i) in alte cazuri expres prevazute de lege

Potrivit art. 50 din Codul muncii, contractul individual de munca se suspenda de drept in urmatoarele situatii:

a) Concediu de maternitate

Perioada in care o salariata este in concediu de maternitate, conform prevederilor legale, pentru a se pregati si a se recupera dupa nastere. Acesta include si concediul prenatal si postnatal, in general insumand 126 de zile calendaristice.

b) Concediu pentru incapacitate temporara de munca

Salariatul este in incapacitate temporara de munca din cauza unei boli sau a unui accident. Perioada este stabilita prin certificatul medical eliberat de medicul curant.

c) Carantina

Suspendarea contractului de munca in cazul in care salariatul este plasat in carantina, fie ca masura preventiva, fie ca urmare a unei boli contagioase.

d) Exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati executive, legislative ori judecatoresti, pe toata durata mandatului, daca legea nu prevede altfel

Salariatul este ales sau numit intr-o functie de autoritate executiva, legislativa sau judecatoreasca. Suspendarea dureaza pe toata perioada exercitarii mandatului.

e) Indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat

Salariatul este ales sau numit intr-o functie de conducere intr-o organizatie sindicala si are un salariu pentru aceasta functie. Suspendarea este valabila pe toata durata mandatului sindical.

f) Forta majora

Evenimente imprevizibile si inevitabile care fac imposibila desfasurarea activitatii salariatului. Exemplu: calamitati, epidemii, razboaie, etc.

g) In cazul in care salariatul este arestat preventiv, in conditiile Codului de procedura penala

Suspendarea se aplica din momentul in care salariatul este arestat preventiv si dureaza pana la clarificarea situatiei juridice a acestuia.

h) De la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile ori atestarile necesare pentru exercitarea profesiei

Suspendarea intervine daca salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile sau atestarile necesare. Daca in termen de 6 luni acestea nu sunt reinnoite, contractul individual de munca inceteaza de drept.

i) In alte cazuri expres prevazute de lege

Alte situatii prevazute explicit de legislatia muncii sau de alte legi aplicabile.

Exemplu: suspendarea activitatii, in cazul in care conditiile meteorologice sunt nefavorabile, cum ar fi temeperaturi extreme, care depasesc +37 grade C sau care scad sub -20 grade C si care sunt corelate cu alte conditii meteo, cum ar fi umiditate sau vant intens, potrivit Ordonantei de Urgenta nr.99 din 29 iunie 2000.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!